Langdurig arbeidsongeschikt en dan?
Geplaatst op 31 augustus 2018

Langdurig arbeidsongeschikt en dan?

Wie heeft ervoor gezorgd dat alles goed geregeld is als hij of zij langdurig arbeidsongeschikt wordt? Wie durft zijn hand op te steken en ‘ja’ te roepen? Veel mensen zullen DENKEN dat ze goed verzorgd zijn, terwijl ze het eigenlijk niet goed weten.

Sommige mensen zullen denken goed verzekerd te zijn en dat ook daadwerkelijk zijn en sommigen zullen het niet weten en maken zich ook geen zorgen. Maar, wat kan er zoal gebeuren? Een ongeluk zit in een klein hoekje. Er kan op het werk iets misgaan, er kan met sporten wat tegenzitten. Het kan iedereen overkomen, dat je langer dan een week thuis zit. In dit geval krijg je te maken met het Nederlandse stelsel van sociale zekerheid.

Stelsel sociale zekerheid.

We kennen grofweg twee invalshoeken in het Nederlandse stelsel van sociale zekerheid: je kunt straks hopelijk wel weer aan het werk en gaat een re-integratie proces in, of je wordt volledig afgekeurd en zult nooit meer kunnen werken. Dat zijn ingrijpende verschillen, zowel qua leven, mentaal als qua geld.

Als je terugzakt naar 70% van je laatst verdiende inkomen, is dat een enorme aderlating. Voor welke extra kosten kom je te staan om bepaalde medische voorzieningen te betalen? Moeten er aanpassingen plaatsvinden in je huis? Als je permanent arbeidsongeschikt bent, hoe zien je uitgaven er dan uit? Ga je 30% minder uitgeven, zodat je genoeg hebt aan je 30% minder inkomsten? Behoor je tot de groep die wel weer aan het werk kan, hoe lang duurt dan dat revalidatieproces? Hoeveel inkomen moet je tijdelijk inleveren? En mag je terug in je oude baan en op je oude niveau? Het zijn allemaal vragen die een rol spelen en een financiële kant hebben.

Verzekering

Hoe is alles geregeld?
Wie in loondienst werkt, is voor een deel verzekerd op grond ons nationale stelsel. Maar, er is een maximum. Verdien je grofweg meer dan € 60.000 per jaar en je wordt arbeidsongeschikt, dan heb je aan de normale overheidsvoorzieningen waarschijnlijk niet voldoende. Dan zul je, om dat financiële gat te dichten, een aanvullende verzekering moeten afsluiten. Ook al ben je dus in loondienst en voel je je financieel veilig, dan is het dus belangrijk om bij jezelf na te gaan: wat betekent het financieel als ik morgen langdurig arbeidsongeschikt word? En dan hebben we het nog niet gehad over alle zzp’ers. Hoe zijn zij verzekerd? In principe niet, ze zijn immers niet in loondienst. Ze zullen dus zelf voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering moeten zorgen. En dat betekent doorgaans een behoorlijke verzekeringspremie betalen. Enkele duizenden euro’s per jaar is geen uitzondering. En wat krijg je dan? De voorwaarden moeten goed bestudeerd worden. Wat is helaas de realiteit: heel veel zelfstandigen hebben geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dit betekent voor de zzp’er dat, als er niet meer gewerkt kan worden, er ook geen geld binnen komt. Hiermee vergeleken is, de maximaal 70% die iemand in loondienst krijgt, een luxe.


Bron: https://ffp.nl

Test
testsubtitel

Test